Een woord met een foto als achtergrond.


 

Hoe maak je zo'n leuke tekst met Paint Shop Pro? In deze les gebruikten wij PSP 9. De gebruikte foto's geven we weer als kleine plaatjes anders duurt het misschien te lang voor de hele pagina geladen is. Het eindresultaat hierboven is op ware grootte.

Je begint natuurlijk met het uitzoeken van een mooie foto. Neem een formaat foto waar een leuke grote tekst overheen kan.

In dit voorbeeld namen wij deze foto in het formaat 640 x 480.

Klik op het tekstgereedschap en zet bij de opties 'Maken als' op "Selectie". Kies daarna een mooi vol lettertype in een behoorlijk formaat.
Wij kozen hier voor Dayton in het formaat 120. Die grootte kun je zelf intypen.

Klik in de foto op een plaats waar je denkt dat de tekst moet komen. Type de tekst in en klik het vakje "Tekst onthouden" aan want we moeten het misschien nog een paar keer opnieuw proberen. De tekst die je intypt moet direct op de goeie plek staan want je kunt het niet meer verschuiven !

De tekst verschijnt in de kleur die je op dat moment toevallig als Achtergrondkleur hebt ingesteld. Dat verdwijnt straks dus daar hoef je je niets van aan te trekken. Blijf op Annuleren klikken en weer in de foto klikken net zolang tot de tekst op een plek staat waar je hem hebben wilt. Het ziet er dan misschien zo uit:

Nu klik je op toepassen en dan ineens worden de letters doorzichtig en krijgen een bewegende rand.

Vervolgens ga je naar Bewerken, kopiëren (of Ctrl-C) en dan doe je Bewerken, Plakken (of Ctrl-V).

De letters zijn nu als aparte Afbeelding eruitgelicht en je kunt de originele foto sluiten. (Wijzigingen opslaan Nee.)

De afbeelding is leuk maar misschien willen we nog wel de achtergrond van kleur laten veranderen zodat het beter op je Homepagina past. Wil je "geen" achtergrondkleur zoals in het voorbeeld aan het begin van deze les dan sla je het woord nu op als jpg bestand en dan krijg je een plaatje met een witte achtergrond.

Kijk bij Afbeelding, Afbeeldingsgegevens om te kijken hoe groot je plaatje is en maak een nieuw plaatje van dezelfde afmeting of ietsje groter en vul dat met de kleur van je keuze.

Vervolgens klik je weer je eerste plaatje (Vakantie dus) aan en ga naar Bewerken, kopiëren (of Ctrl-C) en dan klik je in je plaatje met je achtergrondkleur en doe dan Bewerken, Plakken als nieuwe laag (of Ctrl-L) en je letters staan op een gekleurde achtergrond.

Maar je kunt ze natuurlijk, in plaats van op een gekleurde achtergrond, ook over een andere foto heenplakken voor een heel bijzonder resultaat. Bovendien kun je er nu nog mee schuiven tot ze naar je zin staan, of (voor je ze overplakt) kleiner maken en je zou dan bijvoorbeeld dit in je foto-album tegen kunnen komen:


Terug naar de tutorials


© 2005-2008 Deze gratis les van Kellerhuis Online Kreaties is geschreven door "Cornette punt nl".

Gebruik van deze lessen is geheel voor eigen risico, auteur en Kellerhuis.com aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade toegebracht aan hard- of software.