Letters met een foto als achtergrond.


Je kunt met PSP een foto als achtergrond van een letter te gebruiken. Deze manier heeft als voordeel dat je grote letters kunt maken en dat je vrij nauwkeurig kunt bepalen wel deel van je foto als achtergrond in de letter komt.

Als basis nemen we twee foto's die in Parijs genomen zijn.
De originele foto's zijn 640 x 480.

We nemen eerste de foto van de Notre Dame en kiezen het deel wat we in de eerste letter terug willen zien en kiezen daarvoor het gereedschap Selectie en zetten de instelling op vierkant. Je kunt ook een andere instelling kiezen dat maakt niet zoveel uit.

Selecteer het deel van de foto dat je in de letter als achtergrond wil en ga vervolgens naar Bewerken, kopiëren (of Ctrl-C) en dan naar Bewerken, plakken (of Ctrl-V). Nu hebben we een stukje uit onze foto gehaald wat als achtergrond voor de letter gaat dienen. Hou er rekening mee dat de linkerbovenkant van je plaatje het punt is waar je "letter-achtergrond" zich straks op zal richten.

We openen een nieuw bestand waar onze nieuwe letters in passen. In dit geval namen wij 200 x 200 pixels met een transparante achtergrond. Klik op het tekstgereedschap en zet opties op 'zwevend'. Kies vervolgens een dik lettertype in een behoorlijk formaat. In deze les kozen wij voor EXCESS in het formaat 150. Lekker groot dus !!
Het maakt op dit moment niet uit welke kleur je als voorgrond hebt ingesteld want dat wordt straks de achtergrondfoto maar de achtergrondkleur is straks nog een heel klein beetje zichtbaar als piepklein randje rond je letter dus is het mooi als je die instelt op de kleur van b.v. je homepagina. Dan zie je dat randje straks niet en dat is mooier.

In het nieuwe bestand klikken en daar zetten wij de eerste letter neer. In dit geval een P. Kies voor je op toepassen klikt ook voor Onthouden want we moeten straks nog meer letters maken. Je kunt de letter nu nog verschuiven naar een goeie plek want straks moeten alle letters op dezelfde hoogte komen. We zorgen dus dat de letter op dezelfde plek begint als straks de volgende letter. Kwestie van 'vakjes' tellen. Onze P staat twee vakjes van de onderkant af.

We hebben nu de originele foto open en ook het uitgesneden deel en de letter die we gemaakt hebben en dat ziet er zo uit:

Voor de duidelijkheid heb ik hier een rooie P gemaakt maar in werkelijkheid was deze wit omdat de achtergrond straks ook wit is en we geen klein rood randje om de letter willen.

Klik nu op de verfemmer en kies vervolgens op het linkerknopje onder de voorgrondkleur. Hier:

en kies voor Patroon. De onderste van de drie.

Klik nu in het vak van voorgrondkleur zelf (wat in de afbeelding hierboven heel donkerblauw is) en het venster 'eigenschappen van het materiaal' komt tevoorschijn.

** Klik in het 'huidig patroon' vak om een ander patroon te kiezen, helemaal linksbovenaan de lijst (misschien moet je even naar boven schuiven) daar staat de selectie die je uit je foto gehaald heb. Klik erop. Als de foto scheefgedraaid staat zet dan de hoek weer op 0. (Speel ook eens wat met het schaalpercentage voor andere resultaten). Sluit het materiaalvenster.

Klik nu in de tekst. De foto zal de tekst vullen
Kies Selecties en vervolgens Niets selecteren en sla de letter P op als jpg bestand.

Die ziet er nu zo uit:

Sluit alles (wijzigingen opslaan Nee) behalve je originele grote foto en kies Bewerken, selectie ongedaan maken. Want de eerstgekozen selectie staat nog altijd op de foto aangegeven zoals je ziet.

Nu beginnen we weer bij het begin. Je kunt net zoveel foto's gebruiken voor je "woord" als je wilt en dan zou dit het eindresultaat kunnen zijn.


Terug naar de tutorials


© 2005-2008 Deze gratis les van Kellerhuis Online Kreaties is geschreven door "Cornette punt nl".

Gebruik van deze lessen is geheel voor eigen risico, auteur en Kellerhuis.com aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade toegebracht aan hard- of software.