| Algemeen | Specifiek | Tips en opmerkingen | Sneltoetsen |

Je wilt met je site IEDEREEN bereiken!
(een les over Toegankelijk Bouwen)

Waren het voorheen de snelle jongens die zich op het web begaven, het bedrijfsleven, de "Kenners", tegenwoordig zijn er veel meer mensen die zich interesseren voor wat er op het internet te vinden is.
Hiermee komen beginners, ouderen, en chonisch zieken/gehandicapten die op zoek gaan naar informatie en/of contacten (forums, mailgroepen, msn enz...) op je site terecht.

Ook blinden en mensen met fikse beperkingen hebben ontdekt hoeveel er te halen is op internet, en daarom probeer ik hier een lans te breken voor deze groep mensen die ook GEWOON overal op iedere site terecht zou moeten kunnen.

Om je site voor deze groep mensen toegankelijk te laten zijn moet je steeds goed nadenken wat je wilt bereiken. In deze les geef ik heel veel punten aan waar je steeds over kunt nadenken of je dat wilt toepassen of niet.
Vaak heb je meerdere keuzes. Je kunt ze allemaal inbouwen of een keuze daarin maken.
In de Les van Anneke Klein kun je al lezen hoe een blinde over het net surft dus dat leg ik hier niet uit.
Wel nog even in het kort een aantal belangrijke standaardregels:

Screenreaders worden gebruikt door vooral blinde mensen, soms door slechtziende mensen, en verder door mensen die zich laten "voorlezen" zoals soms mensen met RSI, of mensen die dusdanige beperkingen hebben dat dit makkelijker voor ze is. Een screenreader zet dus tekst om in gesproken tekst en/of in braille.

Javascript, java applets en flash zijn "client side" programma's. Dat betekent dat de mens kan kiezen om ze op zijn eigen computer te installeren. Dat betekent dus ook dat er mensen zijn (beginners, mensen met oude computers, vaak ook blinden) die er bewust of onbewust voor kiezen om het niet te installeren. Maak je dus gebruik van deze scripts kan het dus zijn dat mensen die dat niet geïnstalleerd hebben je informatie zullen missen!
WEET dat er mensen gigantisch in de war of in de stress zullen geraken als ze een melding krijgen dat zij dat niet kunnen zien. Ze weten niet wat ze moeten doen en denken dat hun computer weer eens kapot is!

Dubbelklik om terug naar het begin van de pagina te gaan.


Terug naar de tutorials


  © 2004-2008   Auteur: Marlies Bouten   www.efraadesign.nl   Index tutorials van Marlies

Gebruik van deze lessen is geheel voor eigen risico, auteur en Kellerhuis.com aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade toegebracht aan hard- of software.