JUBILEUM

JUBILEUM PRIJSVRAAG

12,5 jaar Kellerhuis.com, dat vraagt om een leuke actie

In oktober 2013 bieden we al 12,5 jaar online cursussen aan. Natuurlijk laten we dat niet zomaar voorbij gaan en maken we daar een leuke actie van. Hoe gaat die in het werk?

12,5 dag lang zal er elke dag een stukje tekst over Kellerhuis.com hier op deze jubileumpagina geplaatst worden. Aan het einde van die periode vind je hier een leuk totaaloverzicht van de geschiedenis van Kellerhuis.com en weet je wat meer over het Kellerhuisteam.

Elke dag zal ook op onze Facebookpagina een vraag geplaatst worden die te maken heeft met de tekst die op die dag erbij is gekomen. Het antwoord daarop kun je mailen naar jubileum@kellerhuis.com en daarmee kun je punten verdienen. Als je gelijk diezelfde dag mailt, verdien je een extra punt. De deelnemer met de meeste punten aan het einde van de rit, verdient daarmee een gratis cursus in de ronde van november, januari as. of april as.

Zorg dat je onze pagina geliked hebt, dan mis je geen enkele vraag!


Geschiedenis Kellerhuis.com

1 oktober 2013

Kellerhuis.com, hoe begon het allemaal?

In 1994 startte Petra Kellerhuis met het geven van creatieve cursussen bij haar thuis en bij buurthuizen in de omgeving. Het eenvrouwsbedrijf Kellerhuis Kreaties in Klarenbeek werd opgericht. In die tijd was de spelling van het woord creatie met een K, later is de spelling veranderd maar de naam van het bedrijf is bewust zo gelaten vanwege de drie K’s . Beschilderen of op een andere manier versieren van textiel, hout, klei, zeep, spiegels, glas, geen enkele ondergrond was meer veilig.

vaas


2 oktober 2013

Internet begon langzaam op te komen en Petra, die tot dan toe altijd bij automatiseringsbedrijven had gewerkt, was daar natuurlijk erg in geïnteresseerd. Ze was een van de eerste bestellers via de computertelefoonverbinding met Wehkamp, dat systeem werkte toen nog buiten internet om maar was er eigenlijk wel een voorloper van. Vanuit de Amsterdamse hackersscene werd de eerste Nederlandse internetprovider opgericht zodat je ook als particulier lekker op het internet kon gaan rondneuzen. Wel heel langzaam natuurlijk want alles ging nog over een traag telefoonlijntje.


3 oktober 2013

Twee  jaar later verhuisde het gezin naar Nijverdal en daar waren heel wat cursisten te vinden die graag creatief bezig waren. Maar ook werd er bij het Educatief Centrum iemand gezocht die computercursussen kon geven. Petra stortte zich daar natuurlijk gelijk en begon daar enthousiast Word, Excel en internet te geven.
Tijdens wat surfen op internet kwam Petra twee interessante sites tegen: die van de Nederlandse Webgrrls en die een Amerikaanse site die online cursussen aanbood. De eerste cursus die ze daarbij volgde was ‘Mining the internet for gold’ waarin geleerd werd hoe je het beste met zoekmachines kon werken om op zoek te gaan naar informatie over allerlei onderwerpen op internet. Typisch Nederlands: ze boden daar drie cursussen voor de prijs van twee aan dus Petra koos gelijk nog twee andere cursussen want van dat voordeeltje wilde ze natuurlijk wel gebruik maken.  Welke cursussen ze erbij koos, dat kun je morgen lezen.


4 oktober 2013

Daar zat ook HTML bij, de code-taal waarmee je zelf internetpagina’s kunt bouwen.  Fascinerend eigenlijk, een taal die over de hele wereld hetzelfde  ‘gesproken’ wordt.
Dat HTML werd steeds uitgebreider, tegenwoordig zijn we bij versie 5, en er kwamen ook andere code-onderdelen en talen bij: CSS, PHP, jQuery. Voor Petra waren die snel aan te leren omdat ze vanuit haar informatica-opleiding al met verschillende programmeertalen gewerkt had. Ook creatief was er veel aan online cursussen te vinden en een website moet natuurlijk wel wat meer zijn dan alleen tekst dus werden er ook een hele serie cursussen Flash en fotobewerking in Paint Shop Pro gevolgd.


5 oktober 2013

Petra werd gelijk lid van de Webgrrls toen ze die ontdekte. Het idee om steeds meer vrouwen kennis te laten maken met internet en ze daar goed wegwijs op te maken, sprak haar erg aan. Tegenwoordig heet de vereniging Women on the Web. Petra heeft daar oa. in het cursusteam gezeten en samen met dat team grote cursusdagen georganiseerd.  Doordat er vanuit Women on the Web-leden steeds meer vraag was naar cursussen is het idee ontstaan om helemaal over te stappen van creatieve cursussen naar  online cursussen voor fotobewerking en webdesign. Dus: op zoek naar een domeinnaam. Kellerhuis.nl werd aangevraagd bij een hostingprovider. Die hostingprovider dacht slim te zijn en registreerde snel zelf de domeinnaam en kwam daarna met het voorstel dat je die over kon kopen. Dat soort zakendoen vond Petra beneden peil en bij een andere host werd het domein kellerhuis.com geregistreerd. Dat klonk eigenlijk nog lekkerder ook en daar zat weer de dubbele k-klank in. De originele naam van het bedrijf bleef Kellerhuis Kreaties maar werd nu aangevuld met ‘handelende onder de naam Kellerhuis.com’.

logo


7 oktober 2013

Het jaar 2000 werd gebruikt om 4 cursussen te schrijven: Webpagina's voor Beginners, Webpagina's II, Photoshop en Flash. De site van Kellerhuis.com werd 12,5 jaar geleden helemaal ingericht om met de online cursussen te kunnen starten. Petra had er ontzettend veel zin in en was heel benieuwd of er wel genoeg mensen geïnteresseerd zouden zijn. In de zomermaanden van 2001 werden de cursussen getest door een aantal IRL-cursisten en Wow-dames. Vooral Jannie Wessels viel op doordat ze graag zoveel mogelijk wilde leren en altijd de tijd nam om anderen verder te helpen.

Herken je dit plaatje nog? Daarmee leerden we de bewegingslijn (guideline) in Flash. Die gebruikte je als je de vlinder van de ene bloem naar de andere wilde laten fladderen.


8 oktober 2013

Naast Photoshop kwam er ook algauw een cursus Paint Shop Pro bij. Voor al die oefeningen waren er natuurlijk heel wat foto's nodig. Maar wat voor soort foto's spreekt er nu een doelgroep van 10 tot 80 jaar aan? Er werd zoveel mogelijk voor natuur gekozen: dieren en landschappen. Want iedereen ziet daar toch wel de schoonheid van in?! Maar er zijn toch ook wel een paar technieken die op foto's met personen moeten worden geoefend. Dus de kinderen en zelfs buren van Petra werden het "slachtoffer". Dat is natuurlijk niet zo erg als je op je verjaardag snoepend van de cake of bij de kinderboerderij op de foto wordt gezet. Zelfs met een rode pruik op overleef je het nog wel. Maar met een sumopak aan ........

Over de foto's hiernaast en hieronder gaat de vraag van dinsdag 8 oktober (vraag 7):

Welke naam hoort bij welke foto? De personen zijn: zoon Koen, dochter Sanne, zoon Bas, de buurman


9 oktober 2013

Bij de eerste groepen cursisten zaten veel leden van WoW, veel vrouwen dus. Zij konden met korting de cursussen volgen. Maar er waren ook mannen die de weg naar Kellerhuis.com wisten te vinden. Veel cursisten kwamen uit Nederland maar ook vanuit het buitenland klopt men graag bij ons aan. België, Engeland, Frankrijk, Amerika, Qatar en van zelfs nog verder weg. Dit zijn dan meestal Nederlanders die een job in het buitenland hadden. Het is altijd erg leuk om dan over hun dagelijks leven te lezen op de pagina's die zij voor de cursussen maakten. Andersom kwam ook voor: cursisten die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen, de Nederlandse teksten in de cursus aardig konden lezen en soms hun vragen liever in het Engels stelden. Op de mailinglijsten van de cursussen was het regelmatig een leuke mengelmoes waarbij iedereen ook cultureel wat van elkaar kon bekijken en leren.


10 oktober 2013

Het doel van Kellerhuis.com is om  mensen die niet vanuit hun werk een dure cursus kunnen volgen, toch de mogelijkheid te geven om een website te leren maken, daarop bewerkte foto’s te kunnen plaatsen en voor wie dat wilde: ook een stukje kennis laten maken met het echte programmeerwerk. In ons geval met PHP. De complete ontwikkeling in webdesign is aangeboden: gewone html, xhtml, websites met tabellen, frames, layers, knoppen en banners in Flash gemaakt tot complete websites en spellen in Flash. Het kellerhuisteam heeft bewondering voor al die cursisten die zich hier soms letterlijk doorheen geworsteld hebben.

Naast flink zweten heeft het heel veel mensen ook een flinke portie voldoening en zelfvertrouwen opgeleverd dat ze de oefeningen en de eindopdracht toch maar mooi voor elkaar hebben gekregen. Heel wat mensen hebben voor hun net gestarte eenmanszaak toch maar mooi zelf een website weten te bouwen en daarmee flink wat kosten uitgespaard. Veel mensen raakten verslaafd en hebben de hele rij cursussen gedaan die bij aanbieden. We zijn er altijd trots op als we van mensen horen dat mede door onze cursussen ze zich verder konden ontwikkelen en een eigen bedrijf starten of een kans pakken die ze anders voorbij zouden laten gaan. Dat is precies wat we iedereen zo graag gunnen.

Een heel mooi voorbeeld hiervan is Jannie Wessels, de eerste assistente en later docente bij Kellerhuis.com. Zij heeft het zelfs zover geschopt dat zij nu al jaren zelf cursussen fotobewerking en webdesign geeft bij de Educatieve Centra in haar buurt. JANNIE, WE ZIJN TROTS OP JE!


11 oktober 2013

Tussen de vele cursisten vielen meer mensen op die op de mailinglijsten altijd de moeite namen om andere cursisten verder te helpen als ze met vragen zaten. Uit die groep vroegen wij regelmatig testers voor onze nieuwe cursussen. Zo heeft Ingrid van Büseck ons geholpen met het testen van de cursus Paint Shop Pro. Ze was een 'testkip' zo noemde ze het zelf ;-)

Ingrid stuurde ons afgelopen week deze foto die zij in oktober 2003 in elkaar gezet heeft. Op de foto zie je Petra's hoofd op de linkerpop en het hoofd van Margriet van Tol op de rechterpop. Margriet is ook een zeer gewaardeerd lid van het Kellerhuisteam.

picknick

Dit was Ingrids uitleg bij de foto: "Ik herinner het mij nog goed, ik mocht de cursus PSP 'testkippen' en zat thuis in mijn uppie steeds te gieren van de lach! toen ik dit als eindresultaat in elkaar knutselde. Ik zat trouwens altijd te gieren van de lach bij iedere cursus, zowel in de klas als in mijn uppie :) Wat een pret heb ik toch gehad tijdens jullie cursussen!! en wát heb ik er veel geleerd zeg!!"


12 oktober 2013

Twee dagen geleden schreven we over hoe mensen zich kunnen ontwikkelen en dat wij het fijn vinden dat onze cursussen daar een steentje aan kunnen bijdragen. Daarop hebben we veel reacties gekregen van cursisten die vonden dat we de spijker op z'n kop sloegen. We vinden het leuk om van een aantal cursisten met een eigen bedrijf de sites te laten zien die ze daardoor konden maken:

Esther Hasselman natuurcoach.nu

Lydie van der Wurff en collega's www.cocreci.nl

Petra van Hoorn: gepeca.nl

De begeleiding voor deze dames en nog zo'n tweeduizend cursisten meer, heeft al die jaren in vertrouwde handen gelegen van het Kellerhuis-team. Een aantal jaren zat Marjan van den Berg ook in het team, totdat zij het te druk kreeg met andere werkzaamheden. Al jaren zijn we een hecht team met 4 docentes: Jannie, Margriet, Margrietha en Petra.


14 oktober 2013

Het einde van het jubileumfeestje komt in zicht, dit is het 12e stukje tekst waarbij je een vraag op onze Facebookpagina kunt vinden. Morgen nog een half stukje en een halve vraag. Huh? Jawel, wacht maar rustig af ;-)

Ondertussen nemen we een kijkje achter de schermen bij de mensen die jullie altijd zo geduldig en met humor begeleiden tijdens het 'zwoegen' op de lessen:

JANNIE: "Ik woon heerlijk rustig in het oosten van het land. De kinderen zijn de deur uit dus ik heb nu mijn handen vrij om me helemaal uit te leven in mijn hobby: scrapbooking. Dat kan ik mooi combineren met het bewerken van foto's. Ik mag graag met oudere mensen een levensboek maken zodat ze regelmatig kunnen terugkijken, ook als ze steeds meer moeite krijgen om het zich te herinneren."

MARGRIET: "Mijn huis staat wat dichter bij zee dan Jannie's stulpje. Eén van mijn hobby's is al langs gekomen, je hebt al gezien dat ik gek ben op cavia's. Naast een fulltime baan weet ik gelukkig ook nog tijd te vinden voor het zingen in en van alles organiseren voor een koor, vier keer (!) per week sporten, creatief zijn op allerlei vlakken en jawel, ook nog gezellig wat samen met mijn man te doen."

MARGRIETHA: "Ik woon in de buurt van Margriet maar als het even kan dan rijd ik het hele land af. Ik ben namelijk helemaal wild van dierentuinen. Dus groot of klein, hele jaar open of maar een deel, ik heb ze vast meerdere keren bezocht. Samen met mijn man maak ik dan veel foto's die ik daarna een mooi plekje geef op één van mijn sites. Daar heb ik ondertussen een hele verzameling van."

Benieuwd waarom die gekke gekleurde letters in de tekst staan? Kijk dan gauw voor de 12e vraag op onze Facebookpagina.


15 oktober 2013

En dan is het nu zover: de laatste dag van ons feestje. Het Kellerhuisteam, dat we op 12 oktober schreven al jaren met een hecht team van 4 dames draait, heeft op het nippertje besloten om nog iemand aan boord te halen: we breiden uit met een heuse adviseuse die ons helpt met advies op het gebied van social media. Haar naam is Merel: Welkom in het team, Merel!

Wat heeft de komende 12,5 jaar voor ons in petto? Dat zou wel heel erg ver vooruit kijken worden en wij zijn meer van de praktische soort. In het hier en nu lekker de handen uit de mouwen steken.

Als afsluiting van dit feest willen we jullie vragen om ook even terug te blikken. De laatste vraag van de jubileumwedstrijd is:

Vertel in het kort wat JIJ van Kellerhuis (-team/-cursussen) vindt.

Doe dat in een paar zinnen of schrijf een aantal steekwoorden op die je kenmerkend vindt. Denk je liever in beelden, bewerk dan gerust een foto. Ook mensen die niet aan de wedstrijd meedoen, mogen uiteraard op onze FB-pagina hun steentje bijdragen. Wedstrijddeelnemers kunnen een extra punt verdienen als ze het berichtje ook op hun eigen FB-pagina zetten. Einde van deze week zullen we de winnaar van de wedstrijd bekendmaken, het is een ware nek-aan-nekrace!